fredag, november 05, 2010

Victoria av Knut Hamsun

Victoria er en nyromantisk roman som ble utgitt i 1898. Dette er også en av Knut Hamsuns mest kjente verker, nettopp fordi den passer så bra inn i nyromantikken og den tar for seg aktuelle temaer. Temaene i romanen gjør romanen svært aktuelt fordi de består av temaer som ulykkelig kjærlighet, klasseskillet og kjærlighetsrelaterte hindringer.

Johannes er den eksentriske hovedpersonen i r0manen og han skildres med mye energi. Johannes er sønn av mølleren og er en del av den aspirerende arbeiderklassen som underdaner seg overklassen der Victoria, Johannes' store kjærlighet hører til. Denne romanen følger deres forhold fra barndommen til voksen alder og beskriver klasseskillets hindringer for kjærligheten som fenomen. I romanen blir Victoria fremstilt som arrogant ovenfor Johannes, i begynnelsen av romanen skyldes dette helt og holdent omgangskretsen som hindrer Johannes fra å oppnå kontakt med Victoria. Senere, da de begge har blitt voksne blir Victoria fortsatt påvirket av dette klasseskillet mellom dem og velger en ektemann fra hennes egen klasse.

Johannes blir fremstilt som en glad person gjennom romanen, men likevel underdanig av Victoria. Dette skaper den "spente" stemningen mellom Johannes og Victoria, som gjør at Johannes finner seg i å vente på Victoria mens hun er sammen med en annen mann. Dette beholder den mystikken som eksisterer rundt Victoria gjennom hele romanen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar